De vereenvoudiging van energielabels

Gera april 20, 2017 De toekomst van energie, energielabel, energielabels 1 reacties

Bij de huidige energielabeling voor huishoudelijke apparaten variëren de labels van A+++ tot G, waarbij A het beste is en G het minst goed. Dit systeem dateert nog van de jaren negentig en zorgt voor verwarring, omdat het verschil tussen A en A+ even groot is als tussen A en B.


Afbeeldingsresultaat voor energielabels

Vereenvoudiging

Een nieuw akkoord heeft bepaald dat de vereenvoudigde energielabels voor witgoed en televisietoestellen vanaf 2020 in de winkels zullen zijn. Stofzuigers en droogkasten in 2024 en verwarmingstoestellen en boilers moeten wachten tot 2030. Hierbij zullen de plussen weggelaten worden, waardoor een A+++ label zal veranderen in een C. Een gewone A wordt een G, de schaal wordt dus opgeschoven.

Bart Staes (Groen) is positief over het akkoord, maar is minder tevreden over de tijdsduur. "Er zullen gedurende een hele tijd twee labels naast elkaar bestaan, en dat zal enkel tot verwarring leiden. We hopen dat de Europese Commissie zo snel mogelijk in actie schiet en niet wacht tot de laatste minuut. Hoe sneller het in voege is, hoe sneller de consumenten er de voordelen van zullen ondervinden. Er is geen enkele reden om dit uit te stellen tot 2030."

Meer duidelijkheid en lagere energiefacturen

Volgens Europarlementslid Lieve Wierinck (Open Vld) zal deze hervorming niet alleen meer duidelijk bieden voor de consumenten, maar ook zorgen dat producenten meer efficiënte producten op de markt zullen brengen. Volgens de Commissie zouden de energiefacturen moeten dalen en tegen 2030 zouden consumenten tussen de 10 en 30 miljard euro kunnen besparen.

Databank

Om nog meer duidelijkheid te scheppen zal er een online databank beschikbaar worden gesteld voor elke consument. Hierin zal alle relevante informatie komen te staan over energie- of waterverbruik van toestellen. Tot die tijd nog graag meer weten over de huidige energielabels? Meer informatie op energielabel.be.


bron, bron
Gera

Gera